Skäggfärg

Vad är skäggfärg?

Precis som man kan färga eller bleka håret på sitt huvud kan man färga eller bleka sitt skägg. Att använda hårfärgningsmedel avsett för huvudhåret för att färga skägg rekommenderas inte eftersom huvudhår och skägghår har helt olika kvalité och egenskaper. Köp istället riktig skäggfärg eller gå till en salong som erbjuder skäggfärgning med riktig skäggfärg.

Varför färga skägget?just for men skäggfärg

Om du frågar fem olika personer om varför de färgar sitt skägg kan du få (minst) fem olika motiveringar. Här är några exempel på varför man väljer att färga sitt skägg.

 • Delar eller hela mitt skägg har blivit grått/vitt och jag vill dölja detta.
 • Det finns en annan skäggfärg som jag gillar bättre än min naturliga.
 • Jag vill ha en uppseendeväckande skäggfärg, till exempel lila eller grönt.
 • Jag vill att mitt skägg ska ha samma färg som håret på mitt huvud, och det har det inte naturligt.
 • Jag vill att mitt skägg ska vara i skarp kontrast mot håret på mitt huvud.
 • Jag har färgat håret på mitt huvud och den nya färgen skär sig mot skäggets naturliga färg, så jag vill färga skägget också för att de ska matcha.
 • Mitt skägg har naturligt flera olika färger/nyanser i sig och jag vill att det ska se mer uniformt ut.
 • Mitt skägg är naturligt uniformt, och jag vill göra slingor i det.
 • Jag vill att mitt skägg ska synas bättre.
 • Jag vill skapa kontrasteffekter mellan min hud och mitt skägg.

Vad innehåller skäggfärg?

Det exakta innehållet varierar mellan olika produkter, så du behöver titta på ingredienslistan för att se vad en produkt innehåller. Precis som med hårfärg är det vanligt att ett paket innehåller två olika produkter som ska blandas med varandra innan man applicerar vätskan i skägget. Läs alltid instruktionerna från tillverkaren innan du sätter igång.

Eftersom det alltid finns en risk för allergier / överkänslighet mot någon av ingredienserna i skäggfärg bör man applicera några droppar av produkten på underarmen innan första användningen och vänta 48 timmar för att se om någon reaktion uppstår.

Använd inte skäggfärg som inte har någon innehållsförteckning och/eller saknar instruktioner från tillverkaren.

Hur använder man skäggfärg?

Olika produkttyper

Exakt hur man använder skäggfärg beror på vilken produkt man köpt. Det finns till exempel produkter som liknar vanligt hårfärg och där man sprider ut produkten i skägget ur en plastflaska med smal pip. Ett annat alternativ är de speciella skäggfärgspennor som används för att fylla i och accentuera specifika områden i skägget.

Hur mycket skägg har du?

Om ditt skägg är kortare än 2,5 cm bör du antingen låta det växa ut längre innan du färgar det eller låta en expert färga det åt dig, eftersom det är knepigt att färga ett skägg som är så kort.

Det är generellt sett enklare att färga ett skägg som fått bli lite längre och större, och därefter ansa det till önskad längd och stil, än att ansa först och färga efteråt.

Hoppa inte över underarmstestet

Som nämnts ovan bör man alltid testa sin känslighet i förväg genom att droppa lite av skäggfärgen på underarmen och se om någon reaktion uppstår under de kommande 48 timmarna.

Det är bättre att få en liten begränsad reaktion på underarmen än att drabbas av utslag, rodnad, klåda, svullnad och så vidare i halva ansiktet efter att ha färgat skägget.

Steg för steg guide för att färga skägg

Obs! Läs och följ alltid tillverkarens instruktioner. Det kan hända att de skiljer sig från guiden här nedanför.

 1. Rengör skägget först?

svart skäggfärgOm ditt skägg verkligen är smutsigt, eller har produkter som skäggvax i sig, behöver du rengöra det innan du färgar det. Om ditt skägg bara är lite naturligt oljigt eftersom du inte har tvättat det på någon vecka är det inte ett problem; det är tvärt om bra och du bör låta bli att tvätta det inna färgningen.

Om skägget behöver tvättas, tvätta det med skäggschampo och skölja därefter noga. Du vill inte att schampo ska finnas kvar eftersom det kan påverka resultatet av färgningen negativt. Använd inte skäggbalsam, inpackning eller liknande eftersom det kan göra det svårare för skägget att absorbera färgen.

 1. Skydda mot missfärgningar

Skäggfärgen kan missfärga tyg, så använd inte dina finkläder och finhanddukar när du färgar skägget. Särskilt om det är första gången du färgar kan det också vara bra att täcka in ytor omkring dig med skydd, så att du inte missfärgar något viktigt om du råkar spilla eller stänka färg.

 1. Säkerställ god ventilation

Många skäggfärger innehåller ämnen som inte är nyttiga att andas in. Säkerställ att ventilationen är god innan du sätter igång. Stäng inte badrumsdörren, såvida du inte har ett fönster öppet på vid gavel inne i badrummet. Det är bättre att frysa lite än att förgifta sig själv via luftvägarna.

 1. Kamma in färgen

Följ tillverkarens instruktioner för att blanda ihop färgkomponenterna, och kamma sedan in färgen i skägget. En applikator som ser ut som en liten kamm brukar följa med när man köper skäggfärg. Annars kan man använda en vanlig fintandad kamm (som riskerar att bli missfärgad).

Kamma med snabba drag uppifrån och ned. Arbeta in färgen djupt in i skägget, men försök undvika huden. Du kommer att få en del på huden, men försök minimera det. Dels är huden känsligare än skägget, dels kan den bli missfärgad.

Använd gärna de medföljande handskarna, eller vanliga kökshandskar, för att undvika att färga händerna.

 1. Låt färgen verka

Låt färgen verka i enlighet med tillverkarens rekommendationer. Låt det inte sitta i längre än så, eftersom det ökar risken för skador på hud och skägg.

De flesta tillverkare rekommenderar att färgen tillåts verka mellan 20 minuter och 40 minuter.

 1. Skölj ur färgen

Skölj ur färgen noga och massera skägget för att hjälpa till att få bort rester.

Färgrester som lämnas kvar ökar risken för skador på hud och skägg, och kan dessutom skapa ett ojämnt resultat eftersom de fortsätter verka i skägget.

 1. Shamponera inte

Shamponera inte skägget med vanligt skäggshampo direkt efter färgningen, eftersom det kan försämra resultatet.

Det är vanligt att tillverkaren skickar med en särskild skyddande produkt (schampo / balsam / inpackning, etc) och denna kan du använda utan risk eftersom den är avsedd för att appliceras så snart man sköljt ut färgen. Följ tillverkarens instruktioner.

 1. Handdukstorka skägget

Handdukstorka skägget med en handduk du inte är rädd om. Även om du tycker att du sköljt jättenoga kan det finnas färgrester kvar som du missat och som hamnar på handduken.

 1. Vänta

Vänta minst ett dygn innan du utvärderar resulatet och ansar skägget. Det kan ta så pass länge för skägget att nå fram till en stabiliserad färg, så man bör inte göra något drastiskt det första dygnet efter färgningen. Under detta dygn bör du inte heller applicera några produkter, till exempel skäggolja eller skäggvax.

Tips för färgade skägg

 • Det finns särskilda produkter (skäggschampo, skäggbalsam, etc) avsedda för färgade skägg.
 • Färgning sliter på skägget, så man bör kompensera genom att vara extra snällt mot det. Till exempel bör man helst inte schamponera det varje dag, utan bara två-tre gånger i veckan.

Vanliga frågor om att färga skägget

Varför bör jag inte använda vanligt hårfärg i mitt skägg?

Håret på huvudet har helt andra egenskaper än skägget. Hårfärgningsmedel som säljs för huvudhår är anpassat efter dessa egenskaper och passar därför inte till skägg, och vice versa. Till exempel så är skägghår mycket grövre än huvudhår.

Hur ofta behöver jag färga om skägget?

Det beror på vilken produkt du har färgat med. Toningar tenderar att försvinna inom några veckor, medan riktiga färger ofta sitter i tills den delen av skägget ansas bort – även om de förstås kan blekas lite med tiden. Detta innebär att det blir en färgskillnad mellan det färgade skägget och det som precis har växt ut. Hur pass ofta du behöver färga utväxten beror på hur snabbt ditt skägg växer och hur lång utväxt med ”fel” färg du står ut med att ha.

Mellan tummen och pekfingret: räkna med att behöva färga ditt skägg var fjärde vecka när du väl har satt igång, om du vill hålla skägget någorlunda uniformt.

Vad gör jag om jag inte blir nöjd?

Om du är missnöjd med resultatet med färgningen finns det flera olika vägar att gå:

 • Raka av skägget och börja om från början. Ett radikalt och inte särskilt lockande alternativ om man har ett långt skägg. Ett praktiskt och enkelt alternativ om man har ett kort skägg.
 • Färga om skägget. Tänk dock på att varje färgning sliter på skägget, och det kan bli väldigt skört om det färgas gång på gång inom en kort tidsperiod.
 • Köp en produkt avsedd för att ta bort skäggfärg. Tänk dock på att även dessa produkter sliter på skägget.
 • Stå ut och vänta på att det ska bli bättre. Vissa färger (toningar) tvättas och bleks bort inom några veckor. Andra färgningar sitter på det stora hela kvar tills du ansar bort den biten av skägget.
 • Gå till en salong där det finns en expert på skäggfärgning och hör efter om de kan fixa skägget och vad det skulle kosta. Skickliga proffs blandar sina egna färgmedel på ett sätt som gör att de sliter mindre på skägget än hemmafärgningar. Detta eftersom proffsen kan räkna fram exakt hur lite av de skadligaste komponenterna de kan använda och ändå få ett bra resultat, medan hemmafärgningar måste slå till med storsläggan varje gång eftersom de ska passa alla – oavsett grundfärg och skäggkvalité.