Skäggvax

Skäggvax är ett vax som huvudsakligen används för att styla skägg och få det att ligga som man vill.

Det finns även tillverkare av skäggvax som hävdar att deras produkter främjar skäggväxten, men sådana påstående ska man helst ta med en nya salt. Däremot kan skäggvaxet skydda skägget mot slitage, vilket man kan uppleva som att det växer till sig snabbare än tidigare eftersom det inte nöts ned i samma takt som innan man började använda vax.

Att använda sig av skäggvax är särskilt vanligt hos personer som har ett bångstyrigt skägg, men det förekommer också att individer använder sig av skäggvax för att kunna forma skägget på ovanliga vis, till exempel böja till ändarna på en mustasch så att de ringlar sig innåt.

Jämfört med skäggolja, som också kan användas för att hantera ett bångstyrigt skägg, ger skäggvax mer stadga och är inte alls lika kladdigt.

Vad innehåller skäggvax?

skäggvaxExakt vad skäggvaxet innehåller varierar mellan de olika tillverkarna. Det finns idag en lång rad olika skäggvax att välja mellan i handeln, alla med sina egna fördelar och nackdelar.

Bland skäggvax tillverkade av naturliga fetter är bivax och lanolin mycket vanliga ingredienser. Lanolin är ett fett som finns i ull. Det härsknar aldrig och är därför ett populärt val för hudkrämer, tväl, skäggvax, hårvax, och liknande.

Ett annat exempel på ett fett som ingår i många skäggvaxprodukter är jojobaolja, även känt som jojobavax. Det kommer från frön producerade av växten Simmondsia chinensis, en buske som är hemmahörandes i sydvästa USA (södra Arizona och södra Kalifornien) och nordvästa Mexico.

Många skäggvax innehåller också en mindre mängd av någon särskilt väldoftande olja, till exempel eucalyptusolja, enbärsolja eller tallbarrsolja. Hos vissa produkter har oljorna valts ut enbart på grund av deras doft, medan andra tillverkare tar hänsyn till oljans påstådda alternativmedicinska egenskaper.

Emulgeringsmedel

Vissa skäggvax innehåller emulgeringsmedel. Ett emulgeringsmedel är ett kemiskt ämne som används för att ge en jämn blandning åt en emulsion. En emulsion är en blandning av två vätskor som normalt inte blandar sig lätt, till exempel vatten och fett.

Konserveringsmedel

Vissa skäggvax innehåller konserveringsmedel. Konserveringsmedel tillsätts för att förlänga skäggvaxets hållbarhet och bevara dess egenskaper över tid. Det kan till exempel handla om att hindra mikroorganismer från att växa till sig i vaxet. Konserveringsmedel kan också minska oxideringen när vaxets utsätts för syre i luften.

Allergier och överkänslighet

Om din hud reagerar negativt på ett visst skäggvax behöver det inte innebära att alla skäggvax är dåliga för dig. Ta en titt på ingredienslistan och försöka utröna om det är någon specifikt i den som du reagerar på. Har du fått liknande reaktioner av någon annan hudprodukt tidigare i livet, och vad innehöll den? Ibland kan det krävas en hel del detektivarbete innan man lyckas skaka fram vilken eller vilka ingredienser det är man ska undvika.

Vad är skillnaden mellan skäggvax & skäggbalsam?

Skäggvax ger stadga och används huvudsakligen för att styla skägget till den form man vill ha det. Man värmer skäggvaxet i händerna, arbetar in det, stylar skägget till önskad form, och låter sedan skäggvaxet stelna igen så att skägget stannar i den formen. Skäggvax ger visst skydd mot väta och nötning eftersom vaxet bildar en skyddande hinna över varje skäggstrå.

Skäggbalsam används primärt för att vårda skägget. Det mjukar upp skäggstråna, återfukta huden och motverkar irritationer. På många vis är skäggbalsam en produkt som överlappar skäggoljan, även om balsamet ser mer ut som vax. Jämfört med skäggvax är skäggbalsam dock mjukare och ger inte den typ av stadga till skägget som vaxet gör.

Om du vill använda både skäggbalsam och skäggvax, starta med att applicera skäggbalsamet och gå sedan vidare till att arbeta in vaxet och styla skägget.

Hur stylar man skägget med skäggvax?

Exakt hur man går till väga för att styla sitt skägg med skäggvax kan variera mellan de olika produkterna, så kontrollera gärna om tillverkaren av just ditt skäggvax har några tips och rekommendationer innan du sätter igång.

Här nedanför har vi samlat allmänna tips och råd som gäller för de flesta (men inte alla) sorters skäggvax.

Börja med att införskaffa tillbehören

Skäggvax och flinka fingrar är inte tillräckligt för att styla skägget med skäggvax, utan man ska helst se till att man har följande tillbehör på plats innan man startar:

 • Vatten
 • Skäggschampo
 • Ren handduk
 • Skäggborste
 • Skäggvax! (förstås)
 • Skäggkam
 • Spegel

Applicera skäggvaxet

 1. Tvätta ditt skägg och din hud med vatten och skäggschampo.
 2. Handdukstorka skägget.
 3. (Om du så vill, applicera skäggolja.)
 4. Borsta igenom skägget med en skäggborste för att säkerställa att det är otrassligt och få bort eventuella lösa strån.
 5. De flesta (men inte alla) skäggvax ska värmas mellan handflatorna innan man applicerar det. Du tar helt enkelt lite skäggvax i ena handen, slår ihop handflatorna och låter kroppsvärmen göra jobbet.
 6. Arbeta in en liten mängd skäggvax i skägget. Börja vid huden och arbeta dig utåt.
 7. Använd en skäggkam för att fördela skäggvaxet jämnt i skägget.
 8. Använd skäggkammen för att styla skägget till önskad form.
 9. Torka inte skägget med en hårtork som blåser varmluft eftersom det får vaxet att smälta. Lufttorkning eller hårtork som inte blåser varmt är vad som gäller.

Skrapa bort kvarvarande skäggvax från dina händer. Om det är svårt att få bort allt, värm med varm hårtork eller doppa händerna i en bunke med varmt vatten.

Obs! Läs alltid tillverkarens instruktioner. Det finns till exempel skäggvax som ska appliceras i skägg som är helt torrt, inte bara handdukstorkat.

Hur väljer jag rätt skäggvax för mitt skägg?

Det finns idag väldigt många olika skäggvax att välja mellan i handeln, särskilt om man beställer online. Att välja kan kännas lite som att navigera genom en djungel, så för att underlätta har vi sammanställt några punkter som kan vara bra att ha i åttanke när man botaniserar mellan de olika produkterna.

Stadga – hur vill du kunna forma ditt skägg?

skäggvax Benjamin barber black oakOlika skäggvax ger olika stadga. Om du vill kunna forma ditt skägg på ett sätt som verkligen utmanar gravitationen behöver du ett skäggvax med hård stadga, medan den som vill göra en enklare styling kan nöja sig med lätt stadga eller medium stadga. Kvalitén på ditt skägg spelar också roll; vissa skägg är väldigt bångstyriga och kräver rejäl stadga för att foga sig efter vaxet, medan andra är mer följsamma.

 • Skäggvax som ger lätt stadga är mycket populära bland skäggbärare som vill styla till skägget lite grann, och tämja enstaka envisa skäggstrån som inte vill sälla sig till flocken. Om du märker att skäggolja inte är tillräckligt för att hålla ihop ditt skägg och vill gå ett steg upp är ett skäggvax med lätt stagda ett bra förstaval. Till konsistensen påminner den här typen av skäggvax om skäggbalsam med lite extra vax i.
 • Skäggvax med medium stadga gör att du kan ta ut svängarna mer och forma skägget på mer kreativa vis. Det är också bra för att tämja ett gångstyrigt skägg. Många skäggbärare med korta, men vilda, skägg använder sig av skäggvax med medium stadga när de ska styla skägget.
 • Slutligen har vi skäggvax med hård stadga. Många av de allra hårdaste produkterna marknadsförs som mustaschvax snarare än skäggvax, eftersom framförallt är mustaschbärare som brukar vilja gå all-in och göra riktigt galna saker med skäggväxten. Tänk Salvador Dalís mustasch.

Stylingmedel

Förutom själva basvaxet (som ofta är bivax aller lanolin) brukar skäggvax även innehålla tillsatser som bidrar till att stärka vaxets grepp och ökar chansen för att skägget ska hålla sig i schack under många timmar framöver även om det utsätts för väder och vind. Ett exempel på en sådan tillsats är tallsav.

Bäraroljor

Bäraroljor tillsätts ofta i skäggvax eftersom de både kan hjälpa till med stylingen och återfukta skägget så att det inte suger lika mycket fukt från huden.

I många fall räcker det dock inte med att använda skäggvax för att hålla skägget och huden i bra skick, utan man behöver applicera en bra skäggolja innan man har i vaxet. Detta gäller särskilt för täta och långa skägg.

Färg

Välj ett skäggvax som har samma färg som ditt skägg. Om du har ett brunt skägg ska du köpa ett brunt skäggvax, och så vidare.

Många nybörjare gör misstaget att köpa genomskinligt eller vitt skäggvax eftersom de tänker att det är neutralt, och att färgade skäggvax är för den som vill ändra färgen på sitt skägg. Sanningen är att genomskinliga och vita skäggvax är avsedda för grå och vita skägg.

Har du välsignats med ett skägg som innehåller flera olika färger och toner kan du behöva experimentera en del för att hitta den skäggvaxfärg som gör att det bäst kommer till sin rätt.

Doft

Vissa skäggvax luktar neutralt medan andra är mer doftrika, till exempel på grund av att de innehåller eteriska oljor. Om du samtidigt använder dig av andra hygien- och skönhetsprodukter med doft – till exempel skäggolja med eteriska oljor i – kan det vara idé att välja ett neutralt vax för att inte riskera att dofterna krockar. Eteriska oljor och andra doftämnen bidrar inte med stadga i vaxet, så det finns inget som hindrar att man köper ett neutralt doftande skäggvax om man så önskar. Ett annat alternativ är att se till att matcha så att en skäggolja som doftar kanel kombineras med ett skäggvax med samma doft, och så vidare.

Pris

Skäggvax säljs i många olika prissegment, och tyvärr kan man inte utgå ifrån att ett dyrare vax automatiskt är bättre än ett billigare. Det kan därför vara idé att börja med att köpa ett skäggvax som inte är så dyrt och se om man gillar det. Om det inte duger kan man börja fundera över att byta upp sig till ett mer exklusivt.

Slarva inte med förarbetet

Om du inte tycker att ditt skäggvax ger önskat resultat – och ditt skägg ser glest, vildvuxet eller slitet ut trots vaxet – kan det beror på att du inte har tagit tillräckligt väl hand om skägget. Börja med att införskaffa ett riktigt skäggschampo av bra kvalité och använd det istället för vanligt hårschampo. Dina skägghår har helt andra egenskaper än håret på ditt huvud, och behöver ett schampo som tar hänsyn till detta.

Överväg sedan att investera i antingen ett skäggbalsam eller en skäggolja för att vårda skägget efter varje tvätt. Personligen föredrar jag skäggolja, men det är en fråga om personliga preferenser och vissa skäggbärare älskar skäggbalsam.

Vidare är det viktigt att ansa skägget vid behov, så att man har en bra grund att utgå ifrån när man börjar styla det. Att fläska på med massor av skäggvax kommer inte att fixa ett skägg som lider av underliggande grundproblem.

Liten skäggordlista

När man talar om styling av skägg så finns det vissa facktermer som är bra att känna till. Här är några exempel:

 • Vilda hårstrån = Specifika skäggstrån som är svårare att tämja än resten av skägget.
 • Bångstyrigt skägg = Ett skägg som över lag är svårt att få under kontroll.
 • Grepp = Hur kraftfull effekt ett skäggvax får när det appliceras i ditt skägg.

DIY: Att göra eget skäggvax hemma

Fördelarna med att göra eget skäggvax istället för att köpa färdigt är flera:

 • Det blir ofta billigare
 • Du har full kontroll över vilka ingredienser som hamnar i skäggvaxet, så du kan undvika sådana som du ogillar eller är överkänslig/allergisk mot
 • Du kan laborera med procentsatsen bivax (eller lanolin) för att uppnå exakt den nivå av stadga som du är ute efter.
 • Du kan få skäggvaxet att dofta exakt som du vill.
 • Du kan tillverka en så stor mängd skäggvax som du vet att du kommer att göra av med inom rimlig tid, och därmed inte behöva oroa dig över att skäggvaxet blir dåligt.
 • Hemgjort skäggvax som till 100% anpassats efter mottagen är en omtyckt, personlig och unik gåva.

Mitt favoritrecept för hemgjort skäggvax

Recepted nedan innehåller måttangivelser, men är inte huggna i sten. Det är väldigt svårt att avgöra på förhand exakt hur mycket som krävs av varje ingrediens. Kvalitén av de olika ingredienserna kommer att påverka hur mycket som behövs av varje för att skapa en bra blandning, och det spelar förstås också roll vilken typ av stadga du vill uppnå och hur starkt du vill att skäggvaxet ska dofta.

Ingredienser

 • 30-35 gram bivax (gult eller vitt). Ju mer bivax du har i, desto mer stadga får skäggvaxet.
 • 35 gram lanolin (ullfett)
 • 30 gram sheasmör
 • 15 gram mangosmör
 • 15 gram kokosolja
 • 50 mililiter aprikoskärnolja
 • 15 droppar eterisk kanelolja

Tillbehör

 • Våg
 • Måttsats
 • Kastrull
 • Vatten
 • Metallskål
 • Sked eller slev att röra med
 • Burk eller burkar (med lock) att hälla skäggvaxet i

Instruktioner

 1. Ställ fram alla ingredienser i förväg så att de får rumstemperatur.
 2. Fyll kastrullen med vatten och koka upp. Sänk värmen till låg.
 3. Placera metallskålen så att den flyter i vattnet och smält bivaxet i metallskålen. (Risken för att bränna ingredienserna minskar när man smälter i vattenbad istället för direkt i en kastrull.)
 4. När bivaxet är smält, stäng av plattan och rör varsamt ned övriga ingredienser i bivaxet.Om ingredienserna verkar ha svårt att blanda sig kan det beror på att de har för olika temperatur. Sätt på plattan igen och värm varsamt upp ”smeten” under omrörning.
 5. Häll över i burkar och låt svalna.
 6. Använd inte skäggvaxet förrän tidigast nästa dag.

Lite info om vanliga ingredienser i skäggvax

Bivax

Bivax är en grundläggande ingrediens eftersom det ger skäggvaxet stadga.

Om du vill att ditt skäggvax ska vara hårdare än vad recepted ovan ger, öka mängden bivax och resin. Om du tvärt om vill minska på stadgan, minska mängden bivax och resin i förhållande till övriga ingredienser.

Resin

Resin används för att ge stadga och förbättra konsistensen på skäggvaxet.

Resin säljs både i rå form och i pulveriserade form. Båda versionerna fungerar när man ska göra skäggvax.

Vaselin

Oparfymerat vaselin finns att köpa på apoteket. Undvik parfymerat vaselin, eftersom doften lätt kan krocka med den eteriska oljan.

Sheasmör

Sheasmör är ett fett som pressats ut sheanötter från trädet Vitellaria paradoxa. Kallpressat och oraffinerat sheasmör har en distinkt doft, om du istället använder sheasmör som tagits fram genom varmpressning och som rafinerats hårt är doften mer neutral. Sheasmör är fast i rumstemperatur, klibbigt och kan också vara grynigt.

Eteriska oljor

Min personliga favorit är kanelolja, men det finns en lång rad eteriska oljor att välja mellan. Är man en anhängare av aromaterapi eller någon annan form av alternativmedicin kan man ta dessa aspekter i betaktande, annars kan man helt enkelt välja en olja som man gillar doften på och som fungerar bra ihop med dofterna hos eventuella andra doftande skönhets- och hygienprodukter man använder.

Om det är första gången du gör skäggvax så rekommenderar jag att du håller dig till en enda eterisk olja. När du fått mer vana kan du börja experimentera med doftkombinationer av två eller flera oljor.

När du väljer olja, tänk på att skägget sitter nära näsan – hela tiden. En kraftfull doft som känns intressant att sniffa på i stunden kan bli olidlig i längden. Det gäller att välja en doft som man gillar att känna över tid och som inte är alltför distraherande.

Det gäller också att dosera rätt. Om du gör en liten burk skäggvax räcker det vanligen med några få droppar eterisk olja.